Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) – διεθνώς Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) – είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, και στην ενήλικη ζωή. Παρόλο που πρόκειται για μια τόσο συχνή κατάσταση, η ΔΕΠΥ συνεχίζει να είναι ελάχιστα κατανοητή στην κοινότητα και να μην είναι αποδεκτή από όλες τις επιστημονικές και κοινωνικές ομάδες.

Η δυσκολία ή η έλλειψη προσοχής είναι ένα σύμπτωμα, όχι αιτία. Πολλά παιδιά που παλεύουν με την προσοχή για κοντινές και σχολικές εργασίες έχουν πρόβλημα όρασης. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά με έλλειψη προσοχής έχουν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν πρόβλημα όρασης γνωστό ως Ανεπάρκεια Σύγκλισης .

Η παρουσία Ανεπάρκειας Σύγκλισης ορίζεται ως η αδυναμία ενός ατόμου να μπορεί να συγκλίνει αποτελεσματικά τα μάτια. Η καταπόνηση των ματιών, η διπλή όραση και οι πονοκέφαλοι είναι πολύ συχνές. Πολλά παιδιά απλώς αρνούνται να κοιτάξουν κοντά γιατί ξέρουν αν το κάνουν θα δυσκολεύονται και θα τους προκαλέσει σύγχυση. Όταν ένα άτομο δεν μπορεί να δει καθαρά και με άνεση , η προσοχή στις εργασίες είναι σχεδόν αδύνατη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε άτομο με έλλειψη προσοχής έχει σίγουρα ένα πρόβλημα όρασης. Αντιθέτως όμως , κάθε άτομο με προβλήματα λειτουργικής όρασης έχει κάποιου είδους αδυναμία/έλλειψη προσοχής.

Όταν η έλλειψη προσοχή είναι ανησυχητική, πρέπει να εξεταστεί η λειτουργία της όρασης από εξειδικευμένο οπτομέτρη και η υγεία των ματιών από έναν οφθαλμίατρο .