ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

“Τι δεν γνωρίζεται για την όραση; ” ή για να το θέσουμε καλύτερα “για ποια πράγματα έχετε εσφαλμένη άποψη για την όραση; “.

Παρακάτω θα παραθέσουμε τέσσερις απόψεις που έχει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

 

Άποψη 1η – Όραση είναι αυτό που βλέπω

Όραση ΔΕΝ είναι αυτό που βλέπουμε ……………αλλά αυτό που ερμηνεύουμε.

Από καθαρά επιστημονική άποψη αυτό που εισέρχεται στον οφθαλμό μας είναι απλά ενεργειακά μήκη κύματος. Ο εγκέφαλός μας τα μετατρέπει σε χρώμα, τα συνθέτει, τα ερμηνεύει και τους δίνει νόημα.

Η ερμηνεία που δίνει έχει να κάνει με την ικανότητα μας να συλλέξουμε σωστά την πληροφορία , να την επεξεργαστούμε, να την συγκρίνουμε με προηγούμενες μνήμες ,ώστε να αναγνωρίσουμε αυτό που βλέπουμε, το οποίο δεν θα είναι απαραίτητα ίδιο με αυτό που βλέπουν και οι άλλοι.

Για παράδειγμα στην διπλανή εικόνα ο δάσκαλος δείχνει μία φωτογραφία και τους ζητά να του απαντήσουν “τι βλέπουν”. Κινώντας τον κέρσορα θα δείτε τις απαντήσεις που του έδωσαν. Αν και είδαν το ίδιο πράγμα, η απαντήσεις τους ήταν διαφορετικές.

Άρα δεν έχει να κάνει τίποτα με αυτό που λαμβάνουμε σαν πληροφορία, αλλά με αυτό που ερμηνεύουμε.

Άποψη 2η – Όποιος βλέπει 10/10 έχει άριστη όραση

Όλοι θεωρούμε ότι ένας άνθρωπος βλέπει καλά όταν μπορεί να διαβάσει τα γράμματα που βρίσκονται σε έναν οπτότυπο (πίνακας εξέτασης), σε μία απόσταση 6 μέτρων όπως δείχνει η διπλανή εικόνα.

Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Κάθε άνθρωπος έχει 23 οπτικές δεξιότητες (πατήστε στην εικόνα για να δείτε τις δεξιότητες). Από αυτές μία μόνο είναι η οπτική οξύτητα. Δηλαδή με μια χιουμοριστική διάθεση είναι σαν να πηγαίνεις για γενικό check-up και ο μικροβιολόγος να σου δίνει αποτελέσματα μόνο για τον αιματοκρίτη. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν γίνεται μία τυπική οπτομετρική εξέταση δεν ανιχνεύονται πιθανές δυσλειτουργίες του οπτικού συστήματος.

Την εξέταση αυτή παγκοσμίως την αναλαμβάνουν οι συμπεριφορικοί ή νεύρο-αναπτυξιακοί οπτομέτρες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι και για την εκπόνηση των αντίστοιχων θεραπευτικών προγραμμάτων.

Άποψη 3η – Όλοι βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο

Υπάρχει η εντύπωση ότι από τη στιγμή που μπορούμε να δούμε κάτι, όλοι το βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό πάντα ρωτάμε ” τί είδες” αλλά ποτέ ” πώς το είδες”. Στην διπλανή εικόνα ο Γιώργος , Η Μαρία και η Ελένη βλέπουν το ίδιο κείμενο. Και οι τρεις μπορούν να διαβάσουν τι λέει. Για να δείτε όμως πώς το βλέπει ο καθένας πατήστε στα ονόματα του καθενός που είναι δίπλα.

Ένα παιδί σαν το Γιώργο και την Μαρία είναι ένα παιδί με προβλήματα διόφθαλμης λειτουργίας που επιδρούν καθοριστικά στην μαθησιακή ανάπτυξή τους.

Άποψη 4η – Το παιδί μου δεν διαβάζει γιατί είναι τεμπέλης

Είναι πολλοί οι γονείς που παρατηρούν ότι το παιδί τους ενώ κάθεται να διαβάσει, πολύ γρήγορα τα παρατάει ή ενώ διαβάζει το κείμενο για αρκετή ώρα εντούτοις δεν έχει καταφέρει να μάθει ούτε μια πρόταση.

Η εύλογη σκέψη είναι ότι το παιδί βαριέται και για το λόγο αυτό του δίνεται ο χαρακτηρισμός “τεμπέλης”. Στις περισσότερες φορές τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αν κάνετε κλικ σε κάθε βίντεο θα δείτε πώς διάβασαν δύο παιδιά της ίδιας ηλικίας το ίδιο κείμενο.

Στην πρώτη περίπτωση παρατηρούμε ένα παιδί με καλό οπτικό σύστημα που μπορεί και διαβάζει γρήγορα, ενώ στην δεύτερη περίπτωση βλέπουμε ένα παιδί που πασχίζει πραγματικά να εντοπίσει και να κατανοήσει τις λέξεις πάνω στο κείμενο. (Υπενθυμίζουμε ότι και τα δύο παιδιά έβλεπαν 10/10 στην πρόσφατη τυπική εξέταση).

Η διαφορά στην ταχύτητα ανάγνωσης είναι μεγάλη αλλά πολύ μεγαλύτερη είναι η διαφορά στην κατανόηση.

Δυστυχώς ένα παιδί δεν ξέρει ” τι ” είναι αυτό που τον εμποδίζει να διαβάσει γιατί δεν γνωρίζει ” πώς ” είναι το σωστό.

Σημαντική βοήθεια σε αυτό τον τομέα θα μπορούσαν να παίξουν οι γονείς και ο δάσκαλος όταν υποψιαστούν ένα πρόβλημα αντίστοιχο ώστε να φροντίσουν να απευθυνθούν άμεσα σε ένα εξειδικευμένο συμπεριφορικό οπτομέτρη.

Άρα ένα παιδί πριν το χαρακτηρίσουμε, καλό θα ήταν να δούμε πώς λειτουργεί το οπτικό του σύστημα.

Οπτομετρική αξιολόγηση

Πως γίνεται η αξιολόγηση

Optometric Vision Therapy

Τι είναι το Vision Therapy

Optometric Syntonic Phototherapy

Syntonic Phototherapy

Myopia Contol

Περιορισμός Μυωπικής Εξέλιξης

Έχετε κάποιο σύπτωμα;

Κάντε το test online