Για όσους από εσάς δεν γνωρίζετε, η κατάλληλη απόσταση εργασίας για κοντά είναι αυτή που ορίζεται ως, “Harmon Distance”. Αυτή η απόσταση είναι από τη γροθιά σας μέχρι τον αγκώνα σας .Όταν η απόσταση εργασίας είναι πολύ μικρή, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, δημιουργεί σημαντική επιπλέον προσπάθεια στο σύστημα εστίασης (προσαρμογή) και την ευθυγράμμιση των ματιών (σύγκλιση) .

Όταν κάνουμε σύγκλιση προς τα εμπρός για ανάγνωση, αυτό προκαλεί αυχενικό στρες, καθιστά την πέψη πιο δύσκολη και αποτρέπει την κατάλληλη αναπνοή απαραίτητη για την ορθή λειτουργία του μεταβολισμού.

Η αυθόρμητη απόσταση στην οποία διαβάζουμε ονομάζεται αντανακλαστική απόσταση ανάγνωσης (RRD Reflex Reading Distance). Αυτό πρέπει πάντα να συγκρίνεται με την απόσταση Harmon. Ο Harmon είχε πραγματοποιήσει μελέτες για τη σχέση στάσης σώματος και όρασης ενός φαινομενικού αριθμού παιδιών (πάνω από 160.000!) .

Τα κύρια ευρήματά του ήταν: Το 30,2% των μαθητών που εξετάστηκαν είχαν προβλήματα με τη στάση σώματος που μπορεί να σχετίζονται με την όραση. Είχε επίσης διαπιστώσει αυξημένη συχνότητα εμφάνισης οπτικών προβλημάτων ανάλογα με την ηλικία των παιδιών στο δημοτικό σχολείο με το 20% να εμφανίζει προβλήματα κατά την είσοδο στο δημοτικό σχολείο και το 80% μετά από πέντε χρόνια σχολείου. Οι έρευνές του στο σχολικό περιβάλλον τον οδήγησαν να διαπιστώσει ότι ορισμένα οπτικά προβλήματα εμφανίστηκαν όταν τα άτομα που υποβλήθηκαν σε κοντινή όραση δούλευαν σε μη φυσιολογικές στάσεις προκειμένου να διατηρούν μια αποτελεσματική οπτική λειτουργία.

Η κακή στάση του σώματος δεν προκαλεί μόνο προβλήματα όρασης. Η ανισορροπία του σώματος απαιτεί μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας, η οποία μειώνει την αποτελεσματικότητα του ατόμου για την εκτέλεση του καθήκοντός του. Έτσι, ένα παιδί θα έχει μικρότερη ποσότητα ενέργειας για σχολική μάθηση. Η εργασία στην απόσταση Harmon μειώνει το οπτικό στρες . Ο Harmon πίστευε ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες σχετίζονται με την ανάπτυξη οπτικών προβλημάτων και είχαν εξαιρετική κατανόηση της σχέσης μεταξύ κίνησης, στάσης και όρασης. Όταν έκανε τη μελέτη του, ο Harmon ανέβασε την επιφάνεια εργασίας σε γωνία 20 μοιρών, φέρνοντας την επιφάνεια πιο παράλληλη με το πρόσωπο. Αυτό μείωσε σημαντικά τη συμπίεση των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Δείτε στην παραπάνω εικόνα να δείχνει μια ιδανική στάση εργασίας με επιφάνεια με κλίση 20 μοίρες και μία συνηθισμένη στάση εργασίας.  Η ανάγνωση πρέπει να είναι μια ευχάριστη και χαλαρωτική εμπειρία. Μειώνοντας το άγχος της ανάγνωσης, σας επιτρέπει όχι μόνο να αισθάνεστε σωματικά καλύτερα αλλά και να κάνετε τη μάθηση ευκολότερη.